II. Chov ryb -ZU
II. CHOV RYB
1. Rybáři mnohdy připisují štice velké množství
a) 40 - 55 kg
b) 10 - 15 kg
c) 3 - 7 kg
a) jikry (oční body)
b) úhoře těsně pod zákonitou mírou
c) tříleté, ještě nevybarvené úhoříky - monté
a) porosty zelených řas na dně
b) larvami vodního hmyzu, zejména chrostíků a občas
dospělým hmyzem
c) drobnou bílou rybou a měkkými vodními porosty
a) úkryt
b) ke kladení jiker
c) jako potrava
a) drobní živočichové rozptýlení ve vodním sloupci
b) živočichové dna
c) hmyz kladoucí svá vajíčka do vody
a) na obsahu kyslíku ve vodě
b) na množství potravy
c) na teplotě vody
a) podzim a jaro
b) léto
c) zima
a) úhoř říční
b) pstruh americký duhový
c) lín obecný
a) 10 - 14 °C
b) 24 - 30 °C
c) 16 - 20 °C
a) piskoř pruhovaný
b) ouklej obecná
c) hořavka duhová západní
a) jeseter malý
b) štika obecná
c) mník jednovousý
a) sumec velký
b) siven americký
c) candát obecný
a) piskoř pruhovaný
b) okounek pstruhový
c) hořavka duhová západní
a) lín obecný
b) kapr obecný
c) štika obecná
a) k dezinfekci ryb při napadení plísní
b) k urychlení přípravy k výtěru
c) k mezidruhovému křížení ryb
16. Od které ryby se u nás vyskytují pouze jikernačky a tato
a) ostrucha křivočará
b) okounek pstruhový
c) karas stříbřitý
a) komár pisklavý
b) dafnie velká
c) potápník vroubený a jeho larvy
a) starý chléb a pečivo
b) šrot
c) mletá slezina
a) smrk
b) dub
c) lípa
a) maďarský rybářský oděv proti komárům
b) vak na převážení plůdku
c) vrhací síť sloužící ke kontrolním odlovům ryb
a) letněním
b) vysazováním tvrdých porostů
c) úplným odbahněním
a) perlín ostrobřichý
b) jelec tloušť
c) sumec velký
a) vypálit při zimování
b) po napuštění rybníka několikrát vysekat
c) vysadit odpovídající počet kachen
a) komorový
b) výtažný
c) Dubraviův
a) aby se mohly lovit ryby
b) aby měly ryby světlo
c) aby byl přístup kyslíku
a) mateční
b) komorový
c) třecí
a) úložný
b) Dubraviův
c) výtažný
a) do 1 m
b) do 2 m
c) nad 3,5 m
a) mírně omamných látek
b) elektrického proudu
c) vrší a sítí
a) vzdálenost, kterou urazí mladý úhoř při tahu za den
b) součin, dle kterého je možno spočítat podle teploty
vody čas vykulení plůdku z jiker u lososovitých ryb
c) stupeň teploty vody, při níž ryba přezimuje
a nepřijímá potravu
a) pomocí mírně omamných látek
b) pomocí speciálních podběráků
c) pomocí el. agregátu
a) nedostatek kyslíku ve vodě za vysoké teploty
b) velké množství potravy
c) náhlé ochlazení vody
a) infekční vodnatelnost
b) malárie
c) chřipka
a) virus způsobující zduření ledvin u pstruhů
b) rybí cizopasník
c) bakterie způsobující skvrnitost ryb
a) zásaditá
b) neutrální
c) kyselá
36. Který živočich nám svojí přítomností ve vodě zaručuje, že
a) larvy chrostíka
b) beruška vodní
c) blešivec vodní
a) silně kyselé
b) silně zásadité
c) neutrální
38. Hojný výskyt berušky vodní signalizuje:
a) vodu znečištěnou
b) vodu zdraví nezávadnou
c) vodu silně kyselou
a) léto
b) podzim
c) zima
a) ve 13. století
b) ve 14. století
c) v 15. století
a) 18. a 19. století
b) 15. a 16. století
c) 14. a 15. století
a) 20 000
b) 50 000
c) 78 000
a) Václav Hájek z Libočan
b) Jakub Krčín z Jelčan
c) Jan Roháč z Dubé
a) císař Ferdinand
b) italský rybníkář Campanula
c) Jan Dubravius
a) Štěpánka Netolického
b) Jakuba Krčína z Jelčan
c) pana Jindřicha z Hradce
a) 1490
b) 1590
c) 1690
a) ve 14. století
b) koncem 16. století
c) v 18. století
a) Zdeněk Šimek
b) Josef Šusta
c) K. H. Borovský
a) v Praze
b) v Českých Budějovicích
c) ve Vodňanech
a) v Třeboni
b) v Táboře
c) ve Vodňanech
a) předseda prvního rybářského sportovního klubu v ČR
b) tvůrce rybniční soustavy v Třeboni
c) zakladatel umělého chovu lososovitých ryb u nás
Tato nemoc se nazývá:
a) botulismus
b) infekční vodnatelnost (jarní viremie)
c) hostec
a) velká nádoba na přenášení rybího plůdku
b) zařízení sloužící k regulaci hladiny a vypouštění
vody z rybníků
c) místo pod výpustí z rybníka